Madeleine Svendsen

den psykiske helsen må ikke bli glemt

I helgen deltok jeg som delegat på Østfold Arbeiderpartis årsmøte, der jeg holdt et innlegg om viktigheten av økt fokus på psykisk helse. Tenkte å dele det her.

Du kan se en gips på et brukket ben, men du kan ikke se det når noen har det vondt innvendig.

Vi har alle en psykisk helse. Men om den er god eller dårlig, avhenger av hva vi har vært gjennom, hva vi er blitt påført og hvordan vi har det med oss selv og våre omgivelser.

Det er viktig at den psykiske delen av helsen ikke blir glemt.

For psykisk helse er gjerne noe man ikke snakker så mye om. Det er tabu. Jeg tror flere ville blitt overrasket om de visste hvor mange som faktisk sliter.

Det finnes ungdommer som utøver fysisk vold mot seg selv i et forsøk på å døyve den innvendige smerten. Det finnes ungdommer som utvikler spiseforstyrrelser i håp om å leve opp til et ideal. Det finnes ungdommer som er på randen til å ville ta livet av seg selv. Det finnes ungdommer som må hanskes med lidelser som depresjon og angst av ulike årsaker.

De er overalt rundt oss. De er overalt i blant oss.

Det er mange som ikke har det bra, og dem må vi omfavne.

Men vi må også øke forståelsen. Bevisstgjøre.

Ufarliggjøre temaet psykisk helse.

For straks man forstår og straks man er oppmerksom, så er det enklere å ta hensyn.
Enklere å kanskje til og med strekke ut en hånd.

Skolen er en viktig arena.

Mange skoler er flinke til å geleide elevene gjennom antimobbeprogram og til å belyse akkurat dette temaet. Det samme bør gjøres med psykisk helse. Oppmerksomheten må få et løft. Det må settes fokus på årsaker og konsekvenser. Unge mennesker må lære om hvilke lidelser som eksisterer, og hvilke tilbud som finnes for å skaffe hjelp.

Derfor er også det å ha en helsesøster til stede i skolen svært avgjørende. Mange har ikke andre å snakke med. Men hvis helsesøster sykemelder seg og det ikke blir satt inn vikar på fem måneder, hvem skal man snakke med da? Vet man ikke om andre hjelpetilbud, ja, hvor skal man egentlig gjøre av seg når man trenger det som mest?

Skolen skal ha fagutdannet helsepersonell som er tilgjengelig og som tar elevene på alvor. Fokuset på psykisk helse i skolen og ellers i samfunnet skal økes betraktelig.

La meg understreke at dette er viktig, ikke minst for de som sliter.
Vi må ikke glemme den psykiske helsen, bare fordi vi ikke ser den.
 

heavyice

25.03.2012 kl. 00:52
Kjempebra skrevet!

Vi liker bloggen din, fint design osv.

Klem ;-)

Linn

25.03.2012 kl. 03:28
Utrolig bra skrevet. Jeg vet at jeg selv sannsynligvis ville ha hatt veldig godt av å ha en helsesøster tilgjengelig på skolen. Det fantes aldri noen jeg, og andre som ikke hadde det så bra, kunne snakke med...

Danny

25.03.2012 kl. 06:08
Jeg må si at jeg både beundrer og liker at du fortsatt er politisk engasjert:) Stå på!

UVAAS

25.03.2012 kl. 07:05
Jeg holdt innlegg i AUF Sør-Trøndelag Årsmøte for ikke så lenge siden, ang psykisk helse. Jeg har selv erfaring opp til skyene, og synes det er et veldig viktig, men glemt og gjemt tema. Det er kjempebra at det er så mange som tar det opp, og at det er blitt en så stor sak i år!

Innlegget mitt kan du forresten lese her: http://uvaas.blogg.no/1326140956_psykisk_helsevern_i_n.html#comment

Anetteou

25.03.2012 kl. 09:52
Bra skrevet!

Line

25.03.2012 kl. 12:06
Bra skrevet! Du er så flink :)

Christina Lausen

25.03.2012 kl. 23:08
SÅ flot skrevet og formuleret, kan kun være enig!

Og super dejligt at se dig på talerstolen, at du kæmper videre for dine holdninger og ideer, og for at gøre Norge (og verden) et bedre sted.

Du fortjener masser af ros og <3 :)

Mona

26.03.2012 kl. 00:08
flinkus! flinkus! flinkus!

Sindre

26.03.2012 kl. 18:17
Utrolig flott innlegg, Madeleine! Du strålte fra talerstolen :-))

Kine

27.03.2012 kl. 21:08
Så fantastisk skrive! Eg er veldig oppteken av temaet sjølv, og tykkjer det er kjempebra at nokon går ut og seier at dette må me gjere noko med! Stå på! :)

Mari

02.04.2012 kl. 01:44
Hei du :)

Har fulgt med bloggen din siden deet på Utøya, men aldri skrevet noe. Men har tenkt en del på han du så ble skutt. Har du funnet ut hvem han er/var? Klarte han seg?

Lene

27.04.2012 kl. 16:20
Klokt og viktig innlegg!
Madeleine Svendsen


KONTAKT
madeleine.svendsen@gmail.com

Search

Bloggdesign

hits